"רק שלא אשמע מגוחך בישיבה השבועית", "עדיף שאוותר על הסדנה, כך בוודאות לא אצטרך לדבר", "אין מצב שאעביר את ההרצאה הזו, בוודאות אגמגם ואפשל" – מחשבות מהסוג הזה נשמעות לכם מוכרות ועוברות בראשכם חדשות לבקרים? יתכן שאתם סובלים מגלוסופוביה: חרדת קהל. אז ממה היא נובעת ואיך ניתן לטפל בה? יש לנו תשובות בשבילכם.
איך חרדת קהל מתפתחת?
ישנם אנשים שמלכתחילה "הבמה" גורמת להם תחושה של אי נוחות, אך גם כאלו שהעלייה עליה הפכה מאיימת עבורם בעקבות אירועים שונים בעבר. אז מהן הסיבות להופעתה של חרדת קהל?
- חוויה לא טובה – הסיבה העיקרית להופעת חרדת הקהל היא חוויה לא טובה מהעבר. לדוגמא: אדם שדיבר מול פורום של אנשים, כאשר הפרשנות הסובייקטיבית שנתן לה היא של חוויה לא טובה (מהבוס שקטע באמצע והנמיך אותו ועד גיחוך שנשמע מצד הקהל שהרגיש כבוז).
- "יש בחדר אנשים חכמים ממני" – כמו כן, גם דימוי עצמי נמוך עלול ליצור / להעצים את חרדת הקהל. כך לדוגמא, כשיושבים בישיבה עם עוד עשרה אנשים, כאשר התחושה היא שכל אחד בחדר חכם יותר.
- החשש מדחייה – ההימנעות מדיבור מול קהל נובעת גם מהחשש לחוות דחייה. כלומר, עצם המחשבה שדבריי יבוטלו / לא יילקחו בחשבון, מונעת ממני בכלל לרצות לדבר.
טוב לדעת: כל עוד החרדה נשלטת על ידכם ואינכם מאפשרים לה לנהל אתכם, מצוין. עם זאת, במידה שלתחושתכם החרדה היא הקפטן בחייכם, כדאי לטפלה במטרה לסלקה מחייכם.
חרדת קהל: גזרה שיש לקבל או מכשול בו יש לטפל?
בכל פעם כשאתם נדרשים לדבר מול אנשים אתם חשים את החרדה מבעבעת ו"משתקת" אתכם? יתכן שתופתעו (ותשמחו!) לגלות שחרדת הקהל אינה גזרה שעליכם להשלים איתה. ישנו מגוון אדיר של מתודות טיפול שונות – מעבודה עם מאמן אישי ועד חשיפה לגורם המאיים (מעין קפיצה למים העמוקים בכדי להוכיח לעצמכם שאתם יכולים לשחות).
יש להדגיש כי ישנו הבדל עצום בין "קצת פחות נוח לי לדבר מול קהל", ובין "המחשבה על פתיחת פי מול פורום של אנשים משתקת איתי". כלומר, חשוב שתבינו אם מדובר על קושי שמקורו ביציאה מאזור הנוחות, או שאתם באמת נשלטים על ידי החרדה עד לכדי מצב של מניעה ("לא אכנס לישיבה = לא יבקשו ממני לדבר = פתרתי את הבעיה"). החרדה מנהלת אתכם? ראוי שתטפלו בה. ואיך ניתן לטפל?
- עבודה עצמית שלכם המבוססת על נשימות / דמיון מודרך / שיח פנימי מעצים / מדיטציות / פעילות גופנית לשחרור מתח. מטרתן של כל אלו להביא אתכם לנקודת פתיחה שלווה ובטוחה, שתאפשר לכם להתעלות מעל החרדה ברגע האמת.
- ישנם מאמנים אישיים המציעים ליווי שתכליתו העצמה עצמית, המובילה בין היתר ליכולת של האדם החרד להאמין בעצמו ולצלוח את "אתגרי החרדה"
- שיטה נוספת היא להחליט באופן מודע שאתם נחשפים במכוון לגורם שמאיים עליכם. כלומר, לדיבור מול קהל. ככל שתתנסו יותר בדיבור בפורומים חברתיים, כך עוצמת החרדה תפחת עד שתגיעו למצב בו תהיה לכם עליונות עליה.
- להשתתף בקורס עמידה בפני קהל שייתן לכם כלים להתמודד עם האתגר, ייתן לכם את הבמה התומכת בשביל להתאמן ולהתגבר.
רוצים להעביר קורס עמידה בפני קהל? רוצים להשתתף בקורס כזה? בשני המקרים אנחנו ב-My Campus נדע לתת לכם את מה שאתם צריכים. הבמה? כולה שלכם!
לצפייה במגוון האולמות והכיתות לחצו כאן